A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi is az a Black Friday, honnan jött pontosan?

Mi is az a Black Friday, honnan jött pontosan? Fedezd fel a Fekete Péntek rejtett történetét! Blogunkban elmerülhetsz az eredeti kereskedelmi jelentés mélyében, és felfedezheted, hogyan vált az üzletek számára fontos napból egy globális vásárlási őrület. Cikkünkben kontrasztba állítjuk az eredeti jelentést az új, fogyasztói és környezeti kihívásokkal teli értelmezéssel. Ismerd meg a Fekete Péntek kétarcú világát és gondolkodj el az ünnepek előtti nagy vásárlások mögött meghúzódó érdekességeken és kihívásokon. Kattints most, és tárjuk fel együtt a Fekete Péntek igazi történetét!

Az eredeti Fekete Péntek elnevezés története és jelentése

A Fekete Péntek név eredete visszanyúlik az Egyesült Államokban a XX. század közepére. A kifejezés eredeti jelentése kereskedelmi könyvelési terminusnak számított, és arra utalt, hogy az üzletek ezen a napon először érnek ki a veszteséges zónából (piros számokból) és kezdenek profitálni (fekete számokba fordulnak át). Az elnevezés a kereskedők reményét fejezte ki, hogy az ünnepek előtt az emberek megnövelik vásárlásaikat, és az év során felhalmozott veszteségeiket kompenzálják.

Black Friday: The story of Black Friday

A Fekete Péntek tehát eredetileg üzleti és gazdasági kontextusban született meg, és nem kapcsolódott közvetlenül az ünnepi ajándékvásárláshoz vagy az ünnepi időszak kezdetéhez. A kereskedőknek és üzleteknek az volt a céljuk, hogy a vásárlók figyelmét a karácsony előtti időszakban magukra vonják, és élénkítse a fogyasztói aktivitást.

The History of Black Friday

Az átmenet a kereskedelmi jellegű kifejezésből az ünnepi ajándékvásárláshoz

Az évtizedek során a Fekete Péntek kifejezés fokozatosan átértékelődött, és a kereskedők egyre inkább kihasználták a potenciált, hogy az ünnepek előtti hétvégét egy hatalmas vásárlási eseménnyé alakítsák át. Az üzletek különféle akciókkal, kedvezményekkel és ajánlatokkal kezdték el ösztönözni az embereket arra, hogy éppen ezen a napon vásároljanak.

13 Black Friday Shopping Tips You Don't Want To Miss in 2021

Az áruházláncok versenye a legjobb ajánlatokért és a legnagyobb kedvezményekért olyan mértékben növekedett, hogy a Fekete Péntek mára az egyik legforgalmasabb vásárlási napként számon tartott eseménnyé vált az Egyesült Államokban és más országokban egyaránt. Az emberek ébrednek hajnalban, állnak sorba az üzletek előtt, és online is tömegesen keresik a kiváló ajánlatokat.

Ranking 10 of the best Black Friday shopping fights

A Fekete Péntek megváltozott jelentése és kritikái

A Fekete Péntek elterjedése és az üzletek általi kampányok intenzitása mellett egyre gyakrabban felmerülnek kritikák is ezen vásárlási esemény körül. Sokan úgy látják, hogy a Fekete Péntek túlzott fogyasztásra és az elpazarolt pénzre ösztönzi az embereket, miközben az eredeti cél, az üzletek profitjának növelése, elhalványul az egyre erősödő vásárlási láznak köszönhetően.